Loonse en Drunense Duinen

Je ziet het al van een afstand: de stuifzandvlakte van de Loonse en Drunense Duinen. In en rond deze schitterende Brabantse Sahara fietst en wandelt men graag om te genieten van de stuifzandvlakte, de bossen, heidegebieden en het omliggende agrarisch landschap. Mens en dier moet van dit gevarieerde landschap en gebied kunnen blijven genieten. Tegelijkertijd moet het gebied een gezonde leefomgeving voor iedereen in de toekomst blijven bieden.

We hebben te maken met flinke opgaven. Denk aan het aanpassen van het watersysteem en verbeteren van de waterkwaliteit. Hoe kunnen we de achteruitgang van de biodiversiteit keren en zorgen dat de landbouw ook in de toekomst in het gebied blijft bestaan? Niet alles is zomaar overal nog langer mogelijk. Er is letterlijk te weinig ruimte in het gebied voor alle opgaven en wensen. Dus moeten we slim omgaan met de ruimte. Het vraagt om een totaalblik om de juiste keuzes te maken voor de toekomst van de Loonse en Drunense Duinen en het gebied eromheen. We spreken dan ook over een transformatie van het landelijk gebied.

Voor natuur, water, landbouw en recreatie zien we de volgende uitgangspunten:

  • Ontwikkelingen dragen bij aan een herstel van het natuurlijk ecologisch- en hydrologisch systeem; biodiversiteit, bodem en water. Hierbij zorgen landschapselementen zoals een houtwal voor ecologische verbindingen.
  • Water en bodem zijn sturend voor hoe we de ruimte benutten en voor ontwikkelingen. We zetten in op een natuurlijk en schoon grond- en oppervlaktewatersysteem dat tegen een stootje kan. Een systeem dat om kan gaan met klimaatverandering en weersextremen. Waar het water de grond in gaat, houden we dit zo lang mogelijk vast.
  • Boeren moeten kunnen blijven boeren waarbij we het agrarische cultuurlandschap behouden. Teelten en landgebruik is afgestemd op het natuurlijk systeem van bodem en water.
  • Recreatie meer verdelen over het hele gebied. Natuurbeleving en het woon- en werkklimaat moet in balans zijn in en rond de Loonse en Drunense Duinen. Het gebied richten we duurzaam in. Ook zorgen we dat de aantrekkelijke plekken in het hele gebied goed te bereiken zijn voor automobilisten, fietsers en wandelaars. Waardevolle afwisselingen en kwaliteiten van het landschap zijn zichtbaar en beleefbaar.

De opgaven in en om de Loonse en Drunense Duinen

  • Versnellen en intensiveren van het natuurherstel Natura 2000-gebied;
  • Afronden NatuurNetwerk Brabant;
  • Herstel van het landschappelijk karakter;
  • Bereikbaarheid van het natuurgebied;
  • Toewerken naar een klimaatadaptieve omgeving;
  • In de omgeving verenigen van de verschillende functies zoals natuur, landbouw, energietransitie, wonen, werken, infrastructuur en recreëren;
  • Perspectief voor de blijvende boeren in de overgangszones om te kunnen blijven boeren, in evenwicht met de omgeving.

Partners

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Logo gemeente Oisterwijk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fase

Globale fasering van het gebiedsproces: voorbereiding, verkenning, visievorming, planuitwerking, realisering. Gebiedsgerichte aanpak Loonse en Drunense Duinen zit momenteel in de verkenningsfase.
Globale fasering van het gebiedsproces: gebiedsgerichte aanpak Loonse en Drunense Duinen zit momenteel in de verkenningsfase. Klik op de afbeelding om de afbeelding te vergroten.
Cookie-instellingen