Agrarische excursie laat duurzame ontwikkelingen in Regte Heide & Riels Laag zien

16-07-2024
195 keer bekeken

Bestuurders en medewerkers van betrokken gebiedspartners namen op maandag 8 juli deel aan een agrarische excursie. Daarbij werden de duurzame ontwikkelingen binnen agrarische bedrijven rondom het Natura 2000-gebied Regte Heide & Riels Laag verkend.

De excursie bood inzicht in de uitdagingen en innovaties waarmee agrariërs in het gebied te maken hebben. Bestuurder Remco Beekers van ZLTO opende de bijeenkomst: ‘Ieder bedrijf wat we vanmiddag gaan bezoeken is op zijn eigen manier met verduurzamen van de landbouw bezig.’

Met een huifkar bezocht het gezelschap drie agrarische bedrijven, elk met hun eigen unieke benadering van verduurzaming.

Beleefboerderij Van Het Zandeind in Riel: diversiteit en duurzaamheid in de praktijk

Joost en Jos Huijbregts van Beleefboerderij Van Het Zandeind in Riel leidden de groep rond op hun oorspronkelijk melk- en vleesveebedrijf. De afgelopen jaren hebben ze hun activiteiten verbreed, met onder andere een boerderijcamping die recentelijk werd bekroond als de leukste boerderijcamping van 2024. Daarnaast bieden ze zorg aan kinderen met autisme, runnen ze een boerderijwinkel, en werken ze samen met lokale supermarkten, slagers en horeca. Hun filosofie van 'logisch boeren' is duidelijk zichtbaar in de diversiteit van hun activiteiten, gericht op verbreding in plaats van schaalvergroting. Ze streven naar het versterken van de verbinding tussen stad en platteland en richten zich op duurzaamheid door methoden zoals bodemverbetering en een natuurlijke aanpak toe te passen in hun bedrijfsvoering.

Innovatieve duurzaamheid bij melkveebedrijf De HeiWeiden

Bij melkveebedrijf De HeiWeiden leidde Robert Oomen het gezelschap rond op zijn modern bedrijf. Hij investeert veel in duurzame energie en innovatieve systemen om stikstofuitstoot te verminderen. Het bedrijf beschikt over zonnepanelen, een grote accu en maakt gebruik van een warmtepomp voor melkkoeling. Een baanbrekende stikstofkraker scheidt de mest in twee delen: dikke en dunne fracties. Van de dunne fractie maakt de stikstofkraker vloeibare kunstmest. Hierdoor draagt het melkveebedrijf bij aan een aanzienlijke vermindering van stikstofemissies. Robert maait elke dag vers gras voor zijn koeien en jongvee wat een gunstig effect heeft op de biodiversiteit en de stikstofkringloop. Daarnaast heeft hij enkele hectares bloemenranden aangelegd. Deze boer toont lef door met zijn innovatieve benadering vooruit te lopen op de wetgeving.

Familie Kools: focus op gezonde bodem en dierenwelzijn

Bij het melkveebedrijf van de Familie Kools ligt de focus op het verbeteren van de bodem en het welzijn van hun dieren. Ze doen mee aan de BrabantseBiodiversiteitsMonitor (BBM) en zijn hierdoor actief bezig met duurzaam slootkantenbeheer en zijn gestart met grasland met klavers, kruidenrijke bufferstroken en luzerneteelt (allen stikstofbindend). Ook implementeren ze bodembacteriën en schimmels om de ammoniakemissie in de stal en op het land tegen te gaan. Hun inspanningen op het gebied van dierenwelzijn omvatten het gebruik van bredere ligboxen met biobedding om de dieren op te laten rusten en weidegang. Ook doen ze mee met Bodem-UP, om de nutriënten uit mest zo goed mogelijk te benutten en dit ook te monitoren. Zo worden er jaarlijks nitraatmetingen uitgevoerd in het bovenste grondwater die laten zien dat de gehaltes ver onder de wettelijke normen voor nitraat liggen.  Door middel van goed management streven ze naar gezonde dieren en veerkrachtige gewassen.

De excursie benadrukte het belang van samenwerking tussen agrariërs en gebiedspartners. De gebiedsgerichte aanpak Regte Heide en Riels Laag streeft naar een duurzame en toekomstbestendige landbouw, waarbij ruimtegebruik slim wordt gecombineerd om bij te dragen aan sterkere natuur, voldoende en schoon water, een goede bodem en de gezondheid van mensen in het gebied.

Beleefboerderij Van Het Zandeind 
 
Melkveebedrijf De HeiWeiden
 
Melkveebedrijf Familie Kools
 

 

Afbeeldingen

Bekijk ook

 

Contact

Neemt u voor vragen, opmerkingen, tips of ideeën gerust contact op.

Contact opnemen ›

 

 
Cookie-instellingen