Grenzeloze ambities: Familie Wouters over de toekomst van Boerderij De Grens
Als je het erf van Boerderij De Grens in Molenschot oploopt, krijg je spontaan zin in een ijsje op het terras. De familie Wouters besloot in 2018 om hun melkveehouderij uit te breiden met zorgactiviteiten en later ook tot een volwaardige ijsboerderij.
Maar daar houdt het niet bij op, want vader Kees, moeder Silvia, zoon Arjan en dochter Lisanne hebben ambities genoeg.

Kees: “Het leek ons mooi om iets voor andere mensen te kunnen betekenen in combinatie met ons melkveebedrijf. Omdat Silvia vroeger in de zorg werkte, besloten we ons te verdiepen in die mogelijkheid. In 2018 zetten we onze eigen zorgboerderij op voor re-integratie. De mensen die hier verblijven hebben bijvoorbeeld een burn-out, psychische problemen, een afstand tot de arbeidsmarkt en/of verslavingsproblemen. We werken hierin samen met de organisatie NovaFarm-Grip. In de trajecten die wij samen met hen bieden, krijgen mensen een kans om te bouwen aan een nieuwe toekomst.
Grens
De naam 'De Grens' is dan ook niet alleen een verwijzing naar de unieke locatie van de boerderij (precies op de grens van gemeenten Alphen-Chaam en Gilze en Rijen), maar ook naar de mensen die hier leren beter hun grenzen aan te geven of deze juist te verleggen. Kees: “De boerderij fungeert als minimaatschappij die veilig en overzichtelijk is. De rust, ruimte en duidelijkheid die we hier bieden, helpen bij de persoonlijke ontwikkeling. Inmiddels staan er 3 zorgunits op het erf waar de hulpboeren - zoals wij de cliënten noemen - ongeveer 1 tot 2 jaar verblijven. Naast de zorg voor koeien wilden we een breder aanbod voor deze mensen. Uiteindelijk maakten we de keuze voor een eigen ijsmakerij met winkel en terras. Een keuze die goed bij ons past!”
Koe comfort
Binnen het melkveebedrijf zet de familie Wouters flinke stappen op het gebied van verduurzaming, dierenwelzijn en arbeidsefficiëntie. Arjan: “We hebben geïnvesteerd in een duurzame stroomvoorziening, zonnepanelen, een melkrobot, melkkoeling en waterbedden voor de koeien. Later dit jaar kunnen onze koeien zelfs een ‘pedicurebehandeling’ krijgen in een aparte ruimte. Dit alles voor het welzijn van de dieren en daarmee ook een hogere melkproductie. Ons ijs maken we van de melk van onze koeien. Andere ingrediënten kopen we zoveel mogelijk lokaal in. En het ijs wordt weer afgenomen door de horeca, campings, bedrijven en particulieren hier in de omgeving. Een echt streekproduct dus!”, vult Kees aan.
People, planet, profit
De verbreding van melkveehouderij naar zorg- en ijsboerderij is geboren uit het gezamenlijke doel van het gezin om een onderneming te runnen waarin ‘people, planet, profit’ in balans zijn. Arjan: “Het één versterkt het ander. Profit staat bij ons niet voorop, maar is wel nodig om te kunnen blijven ontwikkelen. 8 jaar geleden heb ik aangegeven in het bedrijf te willen stappen. We hadden toen zo’n 75 koeien en deden alleen landbouw. Als ik op deze plek door wil, lukt dat niet alleen met boeren. Onder andere door wet- en regelgeving en doordat er nauwelijks extra grond beschikbaar is in deze regio. We stonden dus voor de keuze: op deze plek verbreden of weggaan. Samen hebben we gekeken hoe we het bedrijf toekomstbestendig konden maken. En wat bij ons zou passen. Vervolgens heb je een vliegwiel nodig; een idee dat betaalbaar is, maar tegelijkertijd continuïteit biedt. Na 1,5 jaar draaien zonder investeringen, konden we in 2018 echt van start.”
Maak het haalbaar
Toch is het niet alleen maar rozengeur en maneschijn. “We willen heel graag natuurinclusief boeren, maar daarvoor is een lange adem nodig. Er ligt een goedgekeurd plan klaar, maar er is geen grond beschikbaar. Pachtovereenkomsten zijn van te korte duur. En inmiddels moet het plan alweer aangepast worden vanwege nieuwe regelgeving. Ja, dat is frustrerend. We willen vaak sneller dan de overheid”, aldus Arjan. Kees vult aan: “We hebben met regelmaat contact met de gemeente en de provincie. Helaas horen we vaak dat iets niet kan. Wij praten liever over wat wél kan. Daarnaast blijken veel overheidsplannen en -doelen niet haalbaar. Toch zien we een positieve, duurzame toekomst voor ons op deze plek én investeren we daarin. Maak het dan ook haalbaar voor ons.”
Meer weten over de groenblauwe gebiedsgerichte aanpak
Wil je meer weten of heb je vragen, ideeën of tips? Wij horen het graag. Neem gerust contact op.